Protestul de la Harvard | MARKS

MENU

Protestul de la Harvard

Diferentiere

Shannon Bond în Financial Times, 4 Noiembrie 2011


Greg Mankiw a observat că de câţiva ani, studenţii clasei lui de economie de la Universitatea Harvard păreau excesiv de preocupați de pregătirea pentru cariera lor. În ziua de 2 noiembrie 2011, lucrurile s-au schimbat.

Miercuri, aproximativ 70 de elevi au ieșit de la “Economie 10”, cursul Prof. Mankiw, pentru a protesta împotriva a ceea ce ei au numit o înclinaţie spre un brand distructiv al economiei de piaţă libere.

“Am descoperit un curs care îmbrăţişează o anumită – şi limitată – viziune asupra economiei, despre care noi credem că este de natură să perpetueze sisteme problematice şi ineficiente de inegalitate economică în societatea noastră de astăzi”, au spus într-o scrisoare pentru el. “Nu există nicio justificare pentru prezentarea teoriilor economice ale lui Adam Smith ca fiind mai de bază decât, de exemplu, teoria Keynesiană.”

Prof Mankiw, care a fost Preşedinte al Consiliului Economic al lui George W. Bush şi care în prezent este consilierul lui Mitt Romney (rivalul republican al fostului președinte) a recunoscut faptul că CV-ul lui a contribuit probabil la decizia de a ţinti cursul lui, care are cel mai mare grad de înscriere dintre toate cursurile la nivel de licență (700 de studenți).

Cursul, de obicei cunoscut ca “CE 10”, este o cerinţă pentru numeroase specializări la nivel de licență și este influent chiar şi după standardele Harvard.

Predecesorul domnului Mankiw a fost Martin Feldstein, fost Consilier Economic Șef al lui Ronald Reagan. Larry Summers, fostul Secretar în cadrul Trezoreriei, a susținut acest curs în anii ‘70. Elevii protestatari au subliniat influenţa cursului, scriind: “absolvenţii de Harvard joacă un rol major în instituţiile financiare şi în conturarea politicilor publice din întreaga lume”.

Profesorul Mankiw a declarat pentru Financial Times că, deşi nu era de acord cu protestatarii, el a avut “respect semnificativ” pentru activismul lor. El a spus: “În ultimii ani am văzut studenţi la Harvard care devin din ce în ce mai dornici de a urma o școală de profil după terminarea nivelului de licență. Se gândesc la problemele sociale … aceste întrebări sunt bune, asta e bine”.

Prof Mankiw a scris două manuale de economie utilizate pe scară largă. În cadrul unuia dintre manualele sale, el a introdus ideea că reducerile de taxe plătesc niște “mofturi economice”, o poziţie care a ridicat sprâncene când a intrat în administraţia Bush.

El a spus că a predat un curs fără nicio agendă politică. “Cred că majoritatea studenţilor apreciază asta”. Printr-o coincidență, tema conferinţei de miercuri a fost inegalitatea veniturilor – unul dintre motivele principale de protest ale mișcării “Occupy Wall-street”

Sursă articol, aici.

Leave your comment

Your Name:
Your E-mail:
Your Comment: